Rineke Hollemans
(Uitgeest, 1950)

Adres
Noorderes 12
9407 TH Assen
Telefoon
0592 311507
Email
Opleiding
ABK Minerva, Groningen, 1997

Ik kan geinspireerd raken door de indrukken die ik opdoe tijdens het reizen. In 1999 ben ik begonnen aan een serie houtsneden met de titel “Wetlands”, die ontstaan waren in het Hoge Land in Groningen. De kleurenhoutsneden laten de sporen zien van water die achtergelaten zijn in het landschap. De eenvoudige vormen van dit vlakke landschap, waar details ontbreken, met de weerspiegelingen van lucht, bomen en water betekenen voor mij de zuiverste vormen. Ze geven mij de tijd om goed waar te nemen en na te kunnen denken. Voor de serie houtsneden die gemaakt zijn in 2002 van een zomerlandschap heb ik gekozen voor een landschap in Zuid-Frankrijk “de Provence” (lavendelvelden). De serie houtsneden van 2003 “Corbieres”,eveneens het zuiden van Frankrijk, laten de wijngaarden in herfstkleuren zien.

Naast de bijzondere landschappen van de natuurgebieden in Amerika en Canada, blijft Frankrijk voor mij de grootste inspiratiebron.

Een houtsnede wordt niet direct naar een bestaand landschap gemaakt, maar ontstaat vanuit een zelfbedacht of gevonden beeld, dat meestal op waarnemingen of herinneringen aan een landschap berust. Deze verbeelding van het landschap laat ruimte aan de kijker om door eigen verbeelding of fantasie zelf datgene in te vullen om zo het werk op zijn eigen wijze af te maken.Het werk wordt in kleine oplage gedrukt of in unica. Naast hout maak ik gebruik van andere materialen o.a. perspex, karton of textiel. De vele vormen die in het landschap voorkomen probeer ik te laten zien in een houtsnede, meestal uitgevoerd in de "legkaart"techniek, d.w.z. gebruikmakend van een houtplaat, die net als bij een legpuzzel in verschillende stukken wordt gezaagd zodat met verschillende kleuren tegelijk afgedrukt kan worden. Ik maak gebruik van combinaties van verschillende technieken, zoals legkaart- en reductietechniek. Bij de reductietechniek wordt het beeld opgebouwd door uit een houten plaat steeds een deel weg te snijden en af te drukken op papier. Dit wordt voor elke kleur afzonderlijk herhaald.

Tentoonstellingen vanaf 1998

2006
Galerie Vlasblom Arnhem
Galerie ’t Marius Huys Sleen
Tem Galerie-Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
Open Atelierroute Assen
Galerie Mebius Noordhorn
2005
Open Atelierroute Assen
2004
Galerie Mebius Noordhorn
2003
Forma Aktua Groningen
2002
Grafisch Museum Groningen
Galerie Mebius Noordhorn
2001
Galerie Kadans Den Haag
Galerie Mebius Noordhorn
Pictura Groningen
2000
Galerie Megan Assen
Forma Aktua Groningen
1999
Galerie Megan Assen
Grafisch Museum Groningen
Galerie Kadans Den Haag
1998
Galerie Mebius Noordhorn
Galerie Megan Assen

Houtsnedes van Rineke Hollemans