Floortje Sebens
(1992 Groningen)

Adres
Parkweg132
9727HD Groningen
Telefoon
06-48960783
Email
Opleiding
Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, Academie Minerva te Groningen
Website
www.floorsebens.nl

Vroeger wilde ik graag binnenhuisarchitect worden. Het sprak me aan om later zelf met interieurs te ‘stoeien’, iets wat mijn ouders veel deden en nog steeds doen. Dat ‘stoeien’ is nog steeds te zien in hoe ik mijn eigen kamer inricht en orden. Vriendinnen die soms langs komen zeggen wel eens: ‘Wat is het hier toch vreselijk netjes en geordend!’. Ik vind het prettig om spulletjes in een ruimte te ordenen. Je eigen huis of kamer is een eigen en veilige plek die je zo kunt inrichten zoals jij zelf wilt. Dat is voor mij iets waar je grip op hebt, in relatie tot de wereld die buiten je interieur ligt. Buiten gebeurt van alles, maar binnen is de eigen en veilige plek.

In mijn composities kan ik ook zó omgaan met interieurs. Er bestaat in de composities een veilige wereld van stoelen, tafels, objecten en een buitenwereld waar misschien van alles gebeurt. Ik zie een overeenkomst in het ordenen binnen een interieur en het ordenen van vormen in een linosnede, daarom heb ik voor de linosnede gekozen. De verhouding tussen binnen- en buitenwereld probeer ik te laten zien door afbeeldingen uit tijdschriften, foto’s, illustraties, decoratieve- en kleurvlakken achter de linosnede te plaatsen.

Maar niet alleen de verhouding tussen binnen- en buitenwereld is belangrijk in mijn werk. Wanneer je een huis of ruimte binnen gaat ervaar je gelijk een bepaalde sfeer. In ieder interieur is deze sfeer weer anders. Die sferen ervaren wij elke dag, omdat we ons steeds verplaatsen naar andere ruimtes. In mijn werk probeer ik dat te laten zien door de ruimte binnen de compositie op verschillende manieren te vergroten en binnen een zelfde serie lino’s verschillende sferen op te roepen. Soms probeer ik de persoon die in het interieur woont te karakteriseren, ik ga dan uit van de interesses van de persoon of waar hij of zij van houdt. Uiteindelijk wil ik een sfeer vangen die de beschouwer mee neemt en laat ervaren.

Houtsnedes van Floortje Sebens