Toekomstige en lopende tentoonstellingen

OP MAANDAG 13 JANUARI IS DE KOPPERMAANDAGPRENT 2020 (FEESTELIJK) UITGEREIKT AAN DE VRIENDEN VAN FORMA AKTUA.

IMG_8717

Lieve kunstvrienden en bekenden,

Met veel eer en genoegen heb ik de Koppermaandagprent 2020 voor Forma Aktua mogen maken.
Het is, niet verwonderlijk, een landschap in houtsnede geworden en nog wel in vogelvluchtperspectief.
Te zien is de laatste slinger van het Reitdiep, de Zoutkamperril, waar deze in het Lauwersmeer uitmondt.
In stemmig avondlicht, alsof je in een luchtballon over het land zweeft maar dan zonder het lawaai van de branders.
Ik heb de prent in houtsnede gemaakt, deze is overgezet op zeef en in een oplage van 150 stuks gedrukt door Aldrik Salverda.

Ben je nog geen vriend van Forma Aktua? Dat kan ter plekke door €25 te betalen en dan kun je met de prent onder de arm het pand verlaten.

Tim Blaauw

Forma Aktua, Nieuwstad 10 9711 JP Groningen

ODE AAN DE HOUTSNEDE

LEEUWARDER COURANT 05 oktober 2018, pag. 12

DE FRIESE GALERIJ Ode aan de houtsnede

Holt, de vereniging van hoogdrukkunstenaars uit de drie noordelijke provincies, bestaat twintig jaar.
Holt 20 – een grote expositie in De Schierstins in Fean- wâlden – laat zien hoe vitaal de eeuwenoude houtsnedetechniek is en hoe die zich nog steeds vernieuwt.

Dirk van Ginkel

De eerste Europese houtsneden dateren uit het midden van de veertiende eeuw. De houtsnedetechniek werd gebruikt om publieke aankondigingen, prenten en boeken te vermenigvuldigen. Maar ook kunstenaars – denk aan Dürer, Holbein, Gauguin, Masereel – hebben er veel mee gewerkt. De houtsnede heeft als voordeel boven tekeningen of schilderijen dat je er een oplage mee kunt maken: een reeks originelen als het ware, die relatief sympathiek geprijsd zijn.
De houtsnedetechniek heeft zijn charme altijd behouden. Want ook nu nog zijn er mensen die de techniek intensief beoefenen. Een aantal van hen heeft zich twintig jaar geleden verenigd in Holt. Het begon met een clubje grafisch kunstenaars die opgeleid waren aan Academie Minerva in Groningen. Maar inmiddels hebben zich ook kunstenaars met een andere achtergrond of zelfs andere nationaliteit bij de vereniging aangesloten.
Zo divers als de leden van de vereniging zijn, zo uiteenlopend is ook hun werk dat nu op Holt 20 in De Schierstins in Feanwâlden te zien is. Sommigen werken figuratief, anderen abstract. De een houdt het bij enkelvoudige zwart-wit afdrukken, de ander speelt met kleur in meerdere drukgangen. Een enkeling combineert de houtsnedetechniek zelfs met andere technieken. Maar allen gaan uit van dezelfde basishandelingen.
De houtsnede is een hoogdrukvorm in hout. De afbeelding ontstaat door de delen die niet tot het beeld horen, weg te snijden, te hakken of te gutsen. Het resterende hoge deel wordt vervolgens ingerold met inkt en afgedrukt op papier.
Vaak wordt als basismateriaal linoleum gebruikt – dat laat zich makkelijker bewerken – en afdrukken kan natuurlijk ook op andere materialen zoals bijvoorbeeld tex- tiel. Uil van Anne Brouwer is een mooi voorbeeld van zo’n enkelvou- dige techniek in één kleur.
Een door de Holt-leden veel toegepaste werkwijze is die van de reductietechniek. Daarbij ontstaat het definitieve beeld in meerdere fasen. Na iedere drukgang worden andere delen van het houtblok weggesneden, waarna in een andere kleur een nieuw deel aan de afbeelding wordt toegevoegd. Het beeld ontstaat in fasen. Het abstracte, uit geometrische vormen opgetrokken, beeld van Aldrik Salverda laat goed zien hoe de vormen en kleuren worden opgebouwd tot een totaalbeeld.
De leden van Holt experimenteren volop met hun materiaal. Marjolein Terwindt gebruikte twee verschillende houtblokken om een beeld samen te stellen. Jan-Erik Wedholm combineert de houtsnedetechniek met aquatint, een diep- druktechniek die hier heel verrassend is toegepast in plexiglas.
Floortje Sebens verwerkt foto’s in haar beelden en Sietske Bosma schildert achteraf extra kleuren in haar afdrukken.
Ook op een basaler niveau wordt driftig geëxperimenteerd. Het is in hoogdrukkringen goed gebruik om de pers zo af te stellen dat de ‘doordruk’ van het beeld – of bij boeken de letter – minimaal is. Hoe egaler, hoe beter. Antje Veldstra echter heeft haar pers voor een wolkenpartij zo afgesteld dat de eerst door haar uit het beeld weggesneden wolken nu als het ware in reliëf op het papier zijn komen te liggen. Door met de pers heel veel druk uit te oefenen ontstaat als het ware een vorm van omgekeerde hoogdruk. De wolkenpartij zette ze daarna nog aan met een beetje witte inkt, waardoor het geheel er prachtig romig uitziet.
Holt 20 zit vol experimenten en dat stelt je telkens weer voor verrassingen. En al helemaal als je eigenlijk alleen vertrouwd bent met het enkelvoudige zwart-wit beeld dat eeuwenlang in zwang is geweest. Overigens is het niet altijd makkelijk om het maakproces van de houtsneden hier te achterhalen. Dat leert een rondgang met houtsnedekunstenaar Tim Blaauw, penningmeester van Holt. Blaauw is een schoolvoorbeeld van een kunstenaar die zijn beelden opbouwt in een reeks van lagen, soms wel twintig of dertig. Maar zelfs hij kan, als geoefend kijker, vaak niet reconstrueren hoe een prent precies gemaakt is. Maar wat geeft het? Door de variatie in beeld is er voor iedereen wel wat te beleven in Veenwouden. En met een beetje technische kennis verdiept die beleving zich alleen maar.
Nog meer verdieping ervaar je bij het bekijken van de jubileumuitgave van Holt. Een grote map met houtsneden op het beeldformaat 20 bij 20 centimeter. Het zijn er 22, elk Holt-lid maakte er een.
Het mooie van deze losse prenten is onder andere dat je ze van heel dichtbij kunt bekijken. Je beleeft zo nog beter de oppervlaktestructuur van dit werk: de afdruk van de houtstructuur, de verschillen in dikte van de verflagen, het door de persdruk in het papier ontstane reliëf… En dat biedt meerwaarde.
De jubileumuitgave is bovendien een staalkaart van bijna alles wat je met de houtsnede kunt doen. Er lijkt geen rem te staan op de mogelijkheden van deze aloude techniek.

HOLT.LC

Al onze leden op een rijtje:

Aldrik SalverdaAnja KnoopersAnne BrouwerAntje VeldstraBert HemsteedeEline BrontsemaElise MadderomFloortje SebensHelene SmitJan Erik WedholmKristi NeiderMarjatta Ranta-Iso (Marjatta Peuhkurinen-van Lier) Marjolein Terwindt-Wetterauw Marjon Slomp Rineke HollemansRita LentzSietske BosmaTim BlaauwTineke van den BergTitia BeukemaWijke van der BijWilly van der Duyn

NA HET JUBILEUM

In 2018 bestond de vereniging twintig jaar.
Dat hebben we groots gevierd met verschillende tentoonstellingen in de regio.
Onder andere bij Galerie Het Raadhuis in Eenrum, de Schierstins in Veenwouden en Forma Aktua in Groningen.
Daar was ook een presentatie van onze Jubileumdoos met 22 originele prenten van alle leden van Holt.
Verder was op alle locaties een filmische impressie te zien over het hele hoogdrukproces.
We doen het nu wat rustiger aan met tentoonstellingen. De eerstvolgende is in de Sekretarie in Meppel in oktober en november 2020. Daarna zijn er nog tentoonstellingen in Oldenburg en Hoorn.
Houdt de agenda in de gaten.

lees verder / bekijk de tentoonstellings agenda »

JUBILEUMDOOS 2018

Voor ons twintigjarig jubileum hebben we een bijzondere Jubileumdoos met 22 originele prenten samengesteld.
Van elk lid van HṑLT een speciaal voor deze gelegenheid gedrukte prent in een oplage van 50 stuks.
Er zijn van de 45 Jubileumdozen nog maar 2 (twee) beschikbaar voor de verkoop. De prijs is € 595,-

lees verder / bekijk jubileumdoos 2018 »

JUBILEUMMAP 2008

Ter gelegenheid van het jubileum in 2008 is er een exclusieve grafiekmap verschenen met prenten van alle leden.
Er zijn nog 5 mappen beschikbaar.

lees verder / bekijk jubileummap 2008 »

Hṑlt op Facebook

bekijk onze Facebookpagina